ListeÖneri

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

2020 film önerileri listesine başlamadan önce geçtiğimiz yılın filmlerinin beni oldukça hayal kırıklığına uğrattığını söylemek istiyorum. Çok fazla beklentimin olduğu filmler olmasına rağmen bu filmlerin çok azında aradığımı bulabildim. Bu sene çıkacak filmlerden ise geçen yıla göre daha umutlu olduğumu söyleyebilirim. Çünkü burada listeye yazmış olduğum 25 film dışında bir o kadar daha merak ettiğim film var. Kaldı ki listem ileriki aylarda elbet değişecektir ama şu haliyle bile bir sonraki filmin vizyon tarihinin gelmesini iple çekiyorum. Neyse çok fazla uzatmadan listeye geçeyim ama unutmayın, bazı filmlerin bu sene vizyona girmesi beklenirken vizyon tarihi henüz belli olmadığı için ertelenme durumları olabilir. (Bu listeyi oluşturmaya başlarken hiçbir film Corona etkisi yüzünden ertelenmemişti ama sanırım bugünlerde hiçbir film güvende değil).

2020 Film Önerileri


Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

Vizyon Tarihi: 7 Şubat 2020

2020 Film Önerileri / Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

Şu sıralar gişede kısmen zor durumda olan Harley Quinn filmi duyurulduğu günden beri merakla beklediğim bir filmdi. Listedeki birçok filmin aksine özel bir nedeni yoktu belki filmi beklememin ama filmin beni birkaç saatliğine eğlendireceğini düşünüyordum. Açıkçası filmi izlerken de oldukça keyif aldım ve özellikle aksiyon sahnelerine hayran kaldım. Henüz filmi izlemediyseniz bence mutlaka bir şans vermelisiniz.


Wendy

Vizyon Tarihi: 28 Şubat 2020

(Türkiye için vizyon tarihi belli değil. Sadece festivallerde gösterilme ihtimali yüksek.)

2020 Film Önerileri / Wendy

Beasts of the Southern Wild filmiyle eleştirmenlerden oldukça olumlu yorumlar alan Benh Zeitlin, sekiz yıllık aranın ardından Wendy filmi ile karşımıza çıkıyor. Peter Pan hikayesini kendi vizyonuna göre tasarlayan yönetmen oldukça neşeli ve masalsı bir film çıkarmış gibi.


Tenet

Vizyon Tarihi: 17 Temmuz 2020

Tenet / Christopher Nolan / Robert Pattinson / Himesh Patel / Elizabeth Debicki

Hollywood’da bir yönetmen için şüphesiz en büyük ödül Oscar’dır. Christopher Nolan henüz hiç Oscar kazanamamış da olsa bugün Hollywood’un en başarılı yönetmeni kim diye sorsalar sanırım onun adını söylerdim. Filmlerini çekerken kullandığı çılgın teknikler bir yana doğrusal olmayan kurguda filmler çekerek izleyiciye her filminde yeni ve farklı bir deneyim sunduğunu söylemek yanlış olmaz. Nolan yeni filmi Tenet’ta ise bu tekniği daha ne kadar ileriye taşıyabilirim sorusunun cevabını verecek gibi.


The French Dispatch

Vizyon Tarihi: 24 Temmuz 2020

(Türkiye için belli değil. Festivaller dışında da vizyona girecektir ama henüz belirlenmiş bir tarih yok.)

2020 Film Önerileri / The French Dispatch / Wes Anderson

Bazı yönetmenlerin imza çekimleri vardır. Belirli bir sahneyi gördüğünüzde, o filmi çeken yönetmenin adını anında söylersiniz. Ancak Wes Anderson bence bu konudaki son seviye. Filmindeki herhangi bir sahneden filmin ona ait olduğunu anlayabilirsiniz. Tabii The French Dispatch’i listeme almamdaki tek neden bu değil. Yıldızlarla dolu oyuncu kadrosu da filmi oldukça öne çıkarıyor. Filmdeki neredeyse tüm göreceğimiz karakterleri popüler oyuncular canlandırıyor ve bu sadece bu bile izleyiciye perde karşısında sıkılmaya vakit bırakmayacaktır.


Wonder Woman 1984

Vizyon Tarihi: 14 Ağustos 2020

2020 Film Önerileri / Wonder Woman / Gal Gadot / Chris Pine / Patty Jenkins

Bu filme olan bağlılığım ilginçtir ki bir DC filmi olmasından gelmiyor. Her ne kadar DC karakterlerinin her filmini dört gözle beklesem de Wonder Woman 1984’te en büyük beklentim Patty Jenkins’den. Çekmiş olduğu ilk uzun metraj film Monster’dan sonra uzun yıllar doğru düzgün film çekememiş olması ise sinema sektörünün büyük bir ayıbı. Geçmiş işlerden bahsetmişken, serinin ilk filminin 2017’de DC filmleri oldukça zor durumdayken bir süreliğine nefes almasına yardımcı olması bile devam filminde yer almasını ne kadar hak ettiğini gösterir nitelikte. O yüzden kendisine güvenim tam ve bu filmden de keyifle ayrılacağımı düşünüyorum.


Malignant

Vizyon Tarihi: 14 Ağustos 2020

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / Malignant / James Wan

Aquaman, Fast & Furious 7 gibi gişe filmlerinin yanı sıra Saw, Insidious ve özellikle The Conjuring gibi korku filmlerinin yönetmeni olan James Wan, yeni korku filmi Malignant ile izleyici karşısına çıkacak. Özellikle The Conjuring’in başarısından sonra, ortak bir korku evreni kurulmuş ve birçok kişi bu evrenin hayranı olmuştu. Açıkçası Marvel’ın süper kahraman filmleri için uyguladığı söylenen formülün aynısını, James Wan’ın da korku filmleri için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Seyir zevki yüksek korku filmi çekmenin zor olduğu günümüzde, bunu başarabilen isimlerin başında geliyor.


The King’s Man

Vizyon Tarihi: 18 Eylül 2020

2020 Film Önerileri / The King’s Man / Matthew Vaughn

2014 yılında serinin ilk filmi Kingsman: The Secret Service’i çeken Matthew Vaughn, ben dahil birçok izleyiciden olumlu tepkiler almıştı. Tabii bu kadar sevilen bir filmin devam filmi de gelmiş ancak genel olarak beğenilmemişti (Kendi fikrimi söyleyemiyorum, çünkü fragmanlarını dahi beğenmemiştim). Sonuç olarak tüm olumsuzluklara rağmen gişede yine benzer bir başarı yakalayan filmin yenisi çıkmaması da sürpriz olurdu. Bu filmde ise bir devam hikayesi izlemeyeceğimiz için başarılı olabileceğine inanıyorum. Tabii filmin vizyon tarihinin ertelenmesi, Fox’u Disney’in satın alması gibi olaylar da hafiften korkutmuyor değil. Yine de şans vermeyi düşünüyorum.


Last Night in Soho

Vizyon Tarihi: Bilinmeyen bir tarihe ertelendi

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / Last Night in Soho / Edgar Wright

Hep bazı yönetmenlerin hak ettiği övgüyü alamadığını düşünürüm. Listenin başına bir isim yazmam gerekirse, bu kişi kesin olarak Edgar Wright olur. Bugüne kadar çıkarmış olduğu hiçbir filmde beni üzmeyen yönetmen ancak son filmi Baby Driver ile hak etmiş olduğu övgüye birazcık olsun yaklaşabilmişti. O yüzden Last Night in Soho için beklentiler çok yüksek ve Edgar Wright’ın yine beni üzmeyeceğine dair inancım tam.


The Witches

Vizyon Tarihi: 16 Ekim 2020

2020 Film Önerileri
The Witches / Robert Zemeckis / Anne Hathaway / Octavia Spencer / Stanley Tucci

90’lı yıllarda çıkan aynı adlı filmin yeniden çekimi olan The Witches bu sene aile komedisine olan ihtiyacımı gidermesini umuyorum. Çünkü bu filmde klişeleşmiş aile tatilleri üzerinden bir hikaye olmayacak. Bunun yerine yedi yaşındaki bir çocuğun cadılarla karşılaşması sonucu başından geçen maceraları anlatacak. Olur da film beklediğim gibi çıkarsa da “ailemle izleyebileceğim bir film önerir misin?” sorusuna bu sene cevabım kolaylaşır. Çünkü iyi bir aile komedisi bulmak, özellikle bugünlerde kolay rastlanan bir şey değil.


Annette

Vizyon Tarihi: 27 Kasım 2020

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / Annette / Leos Carax

Bu filmin yönetmeni açıkçası Fransız sinemasına yakın olmayan kişiler dışında çok tanınmıyor. Özellikle yenilikçi tarzıyla tanınan yönetmen Leos Carax’ın yeni filmi bir müzikal. Başrollerini son yıllarda yükselişte olan Adam Driver ile düşüşte olan Marion Cotillard’ın paylaştığı filme dair hiçbir beklentim olmamasına rağmen oldukça merak ediyorum. Umarım kısa zamanda filme dair bir fragman yayınlanır ve filme dair beklentimi netleştirebilirim.


Free Guy

Vizyon Tarihi: 3 Temmuz 2020

2020 Film Önerileri / Free Guy / Ryan Reynolds

Açıkçası Free Guy’ın fragmanını görene kadar böyle bir filmin varlığından bile haberim yoktu. Fragmanı izlerken de karışık duygular besleyerek beğenmiştim. Benzeri Ready Player One’ın aksine (-ki bence Ready Player One her açıdan çok iyi düşünülerek yapılmış bir film) daha gişeye oynayan bir film olmuş. Ancak yine de izleyiciye keyifli zaman geçirmeyi sunacak gibi durduğunu söylemek yanlış olmaz.


Dune

Vizyon Tarihi: 18 Aralık 2020

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / Dune / Denis Villeneuve / Zendaya / Jason Momoa / Timothée Chalamet

İyi ya da kötü, bu sene adından en çok söz ettirecek film şüphesiz Dune olacak. Hitap etmiş olduğu geniş kitle bir yana yönetmen koltuğunda elini attığı her filmde bir beklenti oluşturan Denis Villeneuve’nin olması seyirciyi meraka sokuyor. Önceden büyük bir isim tarafından çekilmiş bir filmin yeniden çekimi için yönetmen koltuğuna oturmak kolay bir iş değildir ancak bilim-kurgu severlerin Denis Villeneuve’ne güveni tam.


West Side Story

Vizyon Tarihi: 18 Aralık 2020

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / West Side Story / Steven Spielberg

Bugün Hollywood’un belki de en başarılı yönetmeni olan Steven Spielberg, tür fark etmeksizin iyi film çekme konusunda ayrı bir konumda. Daha önce hiç müzikal çekmemiş Steven Spielberg, sanıyorum filmografisinde bir müzikal de yer alsın istemiş. Genç ve gelecek vaat eden oyuncularla iki rakip çete arasından çıkan yasak aşkı işleyecek müzikal oldukça renkli olacak gibi.


I’m Thinking of Ending Things

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / I’m Thinking of Ending Things / Charlie Kaufman

Sevgilisiyle olan ilişkisini bitirmek isteyen ancak bunu bir türlü söyleyemeyen bir kadının hikayesini konu alacak filmde, bu sene Invisible Man’de arayıp bulamadığım gerilimi bulacağımı ümit ediyorum. Filmin ayrıca Netflix’de yayınlanacak olması ise benim için büyük bir artı çünkü filme kolay ulaşıldığında film kötü olsa da tatmin edebiliyor.


On the Rocks

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / On the Rocks / Sofia Cappola

Sofia Cappola ile Bill Murray’i tekrar bir araya getiren filmde genç bir annenin, ilgi odağı babasıyla birlikte çıkacağı macerayı izleyeceğiz. Sofia Cappola’nın yönetmenliğini sevmemden midir yoksa Bill Murray’i uzun zamandır böylesine başrolde görmediğim için midir bilmiyorum ama film hakkında çok fazla bir bilgi olmamasına rağmen bu iki neden beni çok heyecanlandırıyor.


Titane

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

MV5BMTg0NDc3MzMwOV5BMl5BanBnXkFtZTgwODcxNjUzMTI@. V1 SY1000 CR0015021000 AL 2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler
2020 Film Önerileri / Titane / Julia Ducournau

İlk uzun metraj filmi Raw ile 2016 yılında Cannes’da kendinden oldukça söz ettiren Julia Ducournau, bu yıl Titane adındaki filmle karşımıza çıkması bekleniyor. Henüz çekimleri dahi başlamayan filmden beklentim oldukça fazla çünkü Raw’ı izlerken (ve kısa filmi Junior’ı) uzun zamandır düşük bütçesine rağmen hikaye, karakterler, müziği ve sinematografisiyle beni bu kadar etkileyen bir filmle karşılaşmamıştım. O yüzden henüz filmlerini izlemediyseniz, göz atmanızı tavsiye ederim.


Mona Lisa and the Blood Moon

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / Mona Lisa and the Blood Moon / Ana Lily Amirpour

İlk uzun metraj filmi A Girl Walks Home Alone at Night filmiyle Hollywood kapılarını aralayan Ana Lily Amirpour; sonrasında Keanu Reeves, Jim Carrey, Jason Mamoa gibi isimlerle çekmiş olduğu The Bad Batch ile beklentileri karşılayamamıştı. Şahsen, özellikle filmlerinde kullandığı görsel dili ve orijinal hikayelerle izleyici karşısına çıkmasıyla beni kazanan yönetmenin yeni filmini merakla bekliyorum. Orijinal senaryolar her zaman iyi sonuçlar vermese de bu tarz işleri izlemek oldukça keyif verici.


Mank

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / Mank / David Fincher / Gary Oldman

Özellikle Türkiye’de yapılan en iyi film önerilerini konu alan listelerde en çok ismi geçen film, Fight Club’tır desem kimse karşı çıkmaz sanırım. Hatta çoğu zaman film önerirken Fight Club söylenerek bu durumun mizahı dahi yapılır. İşte o filmin yönetmeni David Fincher, sinemanın en değerli filmlerinden biri Citizen Kane’in senaristlerinden Herman Mankiewicz’in hayatını konu alan bir film çekiyor ve başrolünde de Gary Oldman var. Çekmiş olduğu bir diğer biyografi filmi The Social Network’teki başarısı düşünüldüğünde, film için heyecanlı olmamanın imkanı yok.


Da 5 Bloods

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

Da 5 Bloods 2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler
2020 Film Önerileri / Da 5 Bloods / Spike Lee

Spike Lee’nin yeni filmi Da 5 Bloods, bence Netflix’in bu yılki The Irishman’i. Geçen yıl Oscar ödüllerinde The Irishman ve Marriage Story ile 16 adaylık kazanan Netflix, bunlardan sadece birini kazanabilmişti. BlacKkKlansman ile kısmen Oscar talihsizliğini kırmış olan Spike Lee ile birlikte Netflix’in bu yıl iddialı bir film ile gelmek istediklerini tahmin etmek zor değil. Hele ki filmin konusu daha önce birçok kez Oscar adaylığı alınan Vietnam Savaşı’yla ilgili olduğu düşünüldüğünde…


Army of the Dead

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / Army of the Dead / Zack Snyder

Listedeki bir diğer Netflix filmi Army of the Dead, sürekli olarak karmaşık eleştiriler alan Zack Snyder tarafından çekildi. Filmleri bir kesim tarafından çok beğenilirken, başka bir kesim tarafından nefret edilircesine sevilmeyen yönetmen bu filmle süper kahraman filmlerine ara veriyor. İlk uzun metraj filmi Dawn of the Dead’ten sonra bir kez daha zombi kıyametiyle karşımıza çıkacak yönetmenin nasıl bir iş çıkaracağı merak konusu.


Let Them All Talk

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

Let Them All Talk 2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler
2020 Film Önerileri / Let Them All Talk / Steven Soderbergh / Meryl Streep

Birçok yönetmen bir film çektikten sonra diğeri için en azından birkaç sene kendisini dinlendirir. Steven Soderbergh ise bu tanıma en uymayan yönetmenlerden biri. Film çekmeyi en çok seven yönetmen kimdir deseniz, sanırım aklıma ilk onun ismi gelir. Nitekim kendisinin her yıl bir veya iki uzun metraj film çekmişliği vardır. Hatta iPhone ile bile uzun metraj film çekmişliği vardır. Bu şartlarda filmine çok heyecanlanmıyor olsanız da oyuncu kadrosunda Meryl Streep’in olması beklentinizi yükseltir. Bugüne kadar 21 Oscar adaylığı alıp, bunlardan 3’ünü kazanan bir oyuncudan bahsediyoruz sonuçta. Günümüzün en iyi oyuncularından biri olan Merly Streep’in adı geçmesi her zaman izleyiciyi heyecanlandırır.


Wolfwalkers

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

2020 Film Önerileri / Wolfwalkers / Tomm Moore

2020 yılında izlemeniz gereken animasyonlardan birçoğunu önceki yazımızda belirtmiştik. Ancak listede olmayan Wolfwalkers’ı özel olarak bu listeye almak istedim. Özellikle yönetmen Tomm Moore’un önceki animasyonlarından oldukça etkilenmiş biri olarak Wolfwalkers’ı merakla bekliyorum. Masalsı anlatımı ve çizimi, etkileyici müziklerle adeta sizi içine çeken bir yanı var Tomm Moore animasyonlarının. O yüzden siz de bir animayon severseniz, mutlaka önceki işlerine de bir göz atmalısınız.


The Story of My Wife

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

The Story of My Wife 2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler
2020 Film Önerileri / The Story of My Wife / Ildikó Enyedi

Macaristanlı yönetmen Ildikó Enyedi, On Body and Soul filmiyle beni derinden etkilemişti. Hatta o film ile En İyi Yabancı Film dalında Oscar adaylığı dahi kazanmıştı. Yeni filmi The Story of My Wife’ta ise bir kaptanın arkadaşıyla “Kapıdan giren ilk kadın ile evleneceğim” diyerek bir iddiaya girmesini konu alıyor. Başrollerinde Léa Seydoux ve Louis Garrel gibi sevilen isimler olan filmin oldukça ilgi çekici olacağını düşünüyorum.


Three Thousand Years of Longing

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

2020 Film Önerileri
2020 Film Önerileri / Three Thousand Years of Longing / George Miller

Mad Max: Fury Road’u çektikten sonra beş yıldır bir film yönetmeyen George Miller’ın yeni işini merak etmemek mümkün değil. Bir bölümü İstanbul’da çekilecek olan filmin (Corona olayları yüzünden muhtemelen ertelenecek) başrollerini Idris Elba ve Tilda Swinton paylaşıyor. Filme dair henüz bir bilgi yok ama şu haliyle bile izlemek için yeterli neden var diyebilirim.


Benedetta

Vizyon Tarihi: Henüz Belli Değil

Benedetta 2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler
2020 Film Önerileri / Benedetta / Paul Verhoeven

Genç yaştaki seyircilerin birçoğu için tanıdık gelmeyecektir ama Paul Verhoeven bir dönemin en popüler yönetmenlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Hatta 70’li yıllardan, 90’lı yılların ortasına kadar dönemin en popüler ismiydi. 90’lı yılların sonunda kaybettiği şöhretini uzun yıllar sonra 2016’da Elle filmiyle geri kazanmıştı. Isabelle Huppert’a Altın Küre ve Oscar adaylığı kazandıran filmden sonra Charlotte Rampling gibi önemli bir isimle karşımıza çıkacak. 17. Yüzyıl İtalya’sında geçen filmde, lezbiyen rahibe Benedetta Carlini’nin hayatı anlatılacak. Seyirci ve eleştirmen tepkilerini filmden daha çok merak ettiğimi de itiraf etmeliyim.

Dikkate Değer Filmler:

The Tomorrow War

Prisoners of the Ghostland

BIOS

Emma

Deep Water

Nomadland

C’mon C’mon

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu