Haber

Netflix, RTÜK ve Cinsellik 101

Netflix Türkiye’de yerli yapımlar çekmeye başladığından beri gündemimize sürekli olarak RTÜK’ün cinsellik ve eşcinsellik üzerinden sansür uygulaması oturur oldu. Bu haberler üstüne bunun nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili bir sürü tartışma döndü. Hakan Muhafız ve Atiye dizilerindeki sevişme sahneleri, Aşk 101 dizisindeki Osman karakterinin eşcinsel olma ihtimali, daha sonra ise karakterin eşcinsel olduğu ama senaryonun değiştirildiğine dair türlü türlü konular gündeme oturdu.

Fakat ne olduysa 17 Temmuz’da oldu. Dananın kuyruğu sonunda koptu. TV100’ün haberine göre Netflix, başrollerini Özge Özpirinçci ve Birkan Sokullu’nun paylaştığı Şimdiki Aklım Olsaydı dizisini sete çıktığı gün iptal etti. Haberde dizinin iptaline gerekçe olarak ise senaryoda iki eşcinsel karakterin birlikte olduğu bir sahne olması gösteriliyordu. Bu haberin üzerine Netflix’in diğer yerli yapımlarını da durdurduğu söylentileri duyulmaya başladı. Peki işin aslı ne?

Netflix, Rtük ve Cinsellik 101
Netflix Türkiye – Şimdiki Aklım Olsaydı

Netflix Türkiye işlerini iptal mi ediyor?

Ülkemizde yapımcılığını yabancı şirketlerin üstlendiği işlerin senaryoları kültür ve turizm bakanlığının kontrolünden geçiyor. Şimdiki Aklım Olsaydı dizisi de senaryosunda eşcinsel bir karakter barındırıyor fakat dizinin senaristi Ece Yörenç’in Altyazı Fasikül’e verdiği röportaja göre TV100’ün haberinde bahsedildiği gibi cinsel bir sahne yok. Bakanlık eşcinsel karakterin senaryodan çıkarılmasını istiyor ve Netflix ile görüşüyor. Netflix bu isteğe pozitif yanıt veriyor. Dizi ekibinin de onayıyla senaryodan karakter çıkarılıyor.

Dizinin sete çıkmasından iki gün önce Netflix yetkilileri RTÜK ile de bir görüşme gerçekleştiriyor. Cüneyt Özdemir’in haberine göre RTÜK bu görüşmede Netflix’e bir dosya veriyor. Dosyada La Casa de Papel’in de içinde olduğu eşcinsel içerik barındıran 40 yapım var ve ülkemizde bu içeriklere de sansür uygulanması isteniyor. Netflix yöneticileri bu kez olaya pek pozitif yaklaşmıyor ve görüşmeden ayrılıyor. Ardından Şimdiki Aklım Olsaydı dizisini sete çıkmasından bir gün önce iptal ediyor. Tüm set ekibine de 8 bölümlük ücretlerinin ödeneceği bildiriliyor. Netflix bunun yanında diğer Türk yapımlarının da hepsini durduruyor.

Netflix Türkiye pazarından ayrılıyor mu?

Netflix bu noktada Türkiye pazarından ayrılmayı planlıyor mu ya da gidecek mi sorularına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Aşk 101 Osman gay mi?

Şimdiki Aklım Olsaydı dizisinin yazarı Ece Yörenç uzun zamandır süren Aşk 101 dizisinde yer alan Osman karakterinin eşcinsel olup olmadığı konusuna da açıklık getirdi.

5ead6f5f734a7 Netflix, RTÜK ve Cinsellik 101
Netflix Türkiye – Aşk 101 – Osman

Yörenç, Şimdiki Aklım Olsaydı dizisinde eşcinsel karakter olduğunun duyulması üzerine; bu kulaktan dolma bilginin, sosyal medyada homofobik kampanya yapan kitleler tarafından Aşk 101’deki Osman karakterine mâl edildiğini dile getiriyor. Netflix’in konuya açıklık getirmemesi üzerine söz konusu yalan haberler yayılıyor ve Şimdiki Aklım Olsaydı dizisindeki karakter yerine Aşk 101’deki Osman karakterinin eşcinsel olduğu varsayılıyor. Mahir Ünal, Cüneyt Özdemir’e verdiği röportajda yaptığı açıklamada da, iki diziyi birbiriyle karıştıran bu asılsız haberleri temel alıyor.

Son dakika haberleri için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi, sitemizdeki diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.

Kaynak
TV100AltyazıFasikül

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu