ListeÖneri

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Geçtiğimiz yıl “Once Upon a Time… in Hollywood” izlediğimde, içinde kültlerin ve tarikatların olduğu filmlerden oluşan bir liste yapmak istemiştim ama tamamlamak bu günlere kısmetmiş. Tarikatların filmlerde hikayenin temelini oluşturması ya da yan unsur olarak kullanılması bile çekici gelmiştir bana. Charles Manson’u da Tarantino’nun kurguladığı dünyada görmek, bu listeyi yapmam için tetikledi. Çünkü günümüzde dahi benzer toplulukların var olması oldukça etkileyici. Hatta bu oluşumların karşı duran komplo teorilerine sahip bir sürü insanın yazdıklarını okumak da ayrı bir hayrete düşürüyor. Aslında tarikatlara dair söylenecek çok şey var ama ana konumuz olan filmlerden daha fazla uzaklaşmadan ayinli, ritüelli, beyin yıkamalı listeye geçeyim.

Eyes Wide Shut

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Genelde bu kadar bilindik filmleri listelerime çok fazla koymasam da bu konular içinde atmosferiyle psikolojik gerilimi en iyi veren film olduğuna inandığım için ismini yazmasam olmazdı. Birçok izleyici diğer Stanley Kubrick filmlerine göre Eyes Wide Shut’ı zayıf bulsa da benim açık ara en sevdiğim filmi. Çıktığı günden bu yana (-ki Stanley Kubrick’in o dönem ölmesinin buna etkisi büyük) çok tartışılan filmin en çekici yanı filmdeki ana karakteri sizin bilincinizin merkezinize koyması. Film boyunca sanki o karakter ile birlikte yürüyormuş gibi hissettirerek baş karakterle aramızda bir bağ kurar ve işler doruk noktasına ulaştığında bizi derinden etkiler. Hatta bunu yaparken kullandığı çekim tekniklerini yeni yönetmenlere de ilham vermiştir (Örneğin It Follows). O yüzden bu film bana tarikatlara giriş 101 gibi geliyor. Bu spesifik başlıktaki belki en iyi film olmayabilir ama izlenmesi gereken filmlerin en başında gelen film.

Faults

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Sanırım listede filme dair en az bilgiyle izlemeniz gereken tek film bu. Hatta yukarıda fragman verdim ama onu bile izlemeden izleyin. Hiçbir şey bilmeden izlerseniz alacağınız keyif onlarca kat daha fazla olacaktır. Çok bilinen bir film değil belki ama oyunculukları (Leland Orser, Mary Elizabeth Winstead) ve senaryosuyla müthiş bir yapım. Özellikle bağımsız sinema severler kesinlikle kaçırmamasın.

Holy Smoke

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Tarikat liderlerinin, takipçileri üzerinde inanılmaz bir etkisi oluyor. Bu kişiler genelde karizmatik insanlar olur ancak bu filmde Hindistanlı yaşlı bir dede, Avusturalyalı genç bir kadını etkisi altına alıyor. Hani ilk bakışta kulağa çok garip geliyor ama belli dönemlerde çok fazla yaşanan olaylar bunlar. Haliyle kült etkisinde kalan bu insanları özgür kılma işini meslek edinen insanlar da çıkıyor. Holy Smoke da tam bu noktada ilgi çekici. Kate Winslet’in karakterinin arınma sürecini bence yönetmen Jane Champion oldukça başarılı aktarmış.

Midsommar

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Aslında Midsommar hakkında daha önceden yazılmış bir tavsiye yazımız var ancak listedeki diğer filmlere oranla içerisinde dini ve mitolojik öğeleri daha fazla barındırdığı için liste Midsommar olmadan biraz eksik olurdu. O yüzden çok kısa birkaç şey söyleyeceğim. Ari Aster’in filmlerinde sembolizm çok önemli yer tutuyor. Bu filmde de gerçekten sembolik anlatım konusunda işi daha bir üst noktaya taşımış. Filmi izleyenler genelde prodüksiyon ve sinematografi kısmından kendisini övüyor ama asıl başarılı olduğu kısmı görmezden geliyorlar. Ancak hem teknik açıdan bu kadar iyi film yapıp, hem de sembolizmin alasını yaparken basit bir hikayeyi kurgulayamıyor. İşin en zor kısımlarını yapıp, kolayında zorlanıyor belki ama umarım yeni filmlerinde bunu aşacak. Filmle ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Suspiria

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Aslında bu öneri bir değil iki film önerisi. 1977 Dario Argento yapımı orijinal Suspiria ve Luca Guadagnino’nun 2018’deki yeniden çekimi. İki filmin de oldukça güçlü olduğu yanları ve yer yer zayıflıkları var. İki film de Amerikalı bale öğrencisi Suzy Bannion’un (Yeniden çekimde Susie), ünlü bir dans okulunda öğrenim görmek üzere Almanya’ya gidişini ve dans okulundaki mistik tarikatı konu alıyor. Orijinal yapımda ışık ve rengin kullanılması çağının ötesinde. Aynı şekilde müziği çok akıllıca kullanıyor ve sadece gerilim filmi hissi değil aynı zamanda şiirsel bir atmosfer yaratıyor (Goblin Theme müthiş bir parça). Ancak filmin en büyük sorunu, senaryonun aşırı basit ve tahmin edilebilir ilerleyişi. Aslında yönetmen gizem unsurunu biraz daha etkin kullanabilseymiş bugün çok daha büyük kitlelere ulaşabilirmiş (Bu arada remaster versiyonunu izlemekte fayda var).

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Yeniden çekimde ise yine kasvetli bir atmosfer hakim ancak Luca Guadagnino filmin büyük bir bölümünde direkt olarak korku öğelerinden faydalanmak yerine psikolojik gerilimi baskın kılmış. Açıkçası ben bu şekilde ele almasını çok başarılı buldum. Orijinali gibi teknik anlamda çok fazla kusuru olmayan 2018 yapımı filmin en büyük günahı yine senaryosunda. Tahminimce Luca Guadagnino da benimle aynı fikirdeymiş ki çok daha katmanlı bir hikaye sunmak istemiş. Ancak yan hikayelerle sürekli bir boşluk doldurma çabası resmen göze parmak olmuş. Haliyle bu da insanı bir noktada sıkıyor. Filmde A harfi görseniz, bunun size ne olduğunu açıklar olmuş. Neyse iki film de senaryosundaki aksaklıklarına rağmen teknik yöndeki başarılarıyla oldukça ön plana çıkıyor. İkisini de izlemekte fayda var.

Under the Silver Lake

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Bu filmin listeye girmesi çok ani oldu. Bugüne kadar listede adı yoktu ve aniden ekledim. İlk başta Martha Marcy May Marlene’in olduğu listede önce film sayısını 8 yapmıştım, sonrasında listede benzer tarzda film var diye vazgeçip Martha Marcy May Marlene’i çıkardım. Her neyse, gelelim Under the Silver Lake filmine. Özet olarak film; karşı komşusunun gizemli bir şekilde kaybolmasının arkasında büyük bir komplo teorisi olduğunu düşünen Sam’in, gerçeğin peşine düşmesini konu alıyor. Aslında gerçek hayatta da filmdeki gibi dünyanın her bir yanında işaretlerin olduğu, popüler kültür öğelerinde bile gizli mesajların saklı olduğuna inanan azımsanmayacak sayıda insan var. Andrew Garfield, Sam karakterini oldukça başarılı canlandırmış ama film için tam anlamıyla başarılı diyemeyeceğim. Nitekim film sıkıcı olmakla, dahiyane bir film olmak arasındaki ince bir çizgide gidip geliyor.

The Master

Kültler ve Tarikatlara Dair 7 Film

Bu konuya ait en iyi filmi sona sakladım. Bir çok açıdan övgüyü hak eden The Master; bence en büyük övgüyü Philip Seymour Hoffman ve Joaquin Phoenix’in ikili dinamikleriyle müthiş bir uyum yakalayarak adeta karakterleri yaşadıklarını izleyiciye yansıtmasıyla almalı. Yine büyük bir övgü hak eden isimse filmin yönetmeni Paul Thomas Anderson. Kültleri sadece çıplak gözle görebileceğiniz şekilde anlatmakla yetinmeyip, dinlerle benzerliklerini ve içinde bulunduğumuz topluma sağladığı yarar ya da verdiği zararı irdelemiş. Açıkçası bu konuda yapmış olduğu tespitler ve betimlemeler olağanüstü. Üstelik bunu iki saatin üzerinde süresi olmasına rağmen, sıkmadan yapabiliyor. Zaten tam olarak bu sayede, yönetmenin size sunduklarını vay be diyerek onaylayıp filmi izliyorsunuz.

Diğer listelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu