Filmİnceleme

Django Unchained (Zincirsiz) |İnceleme

Tarantino’nun yazıp yönettiği son dönem filmlerinden biri Django Unchained. Once Upon A Time In Hollywood öncesi en beğenilen işlerinden olan filmi hatırlamak iyi olur diye düşündük. Tarantino’nun kendi tarzını büyük ölçüde yansıttığı Django Unchained birçok ödülün de sahibi. 23 Ağustos’tan önce beklentileri iyice yükseltmek için izlemeye değecek bir film.

Django Unchained

Filmin Hikayesi

Filmin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse Django adında bir kölenin özgürlük hikayesini anlatıyor. Tabii ki de tüm hikaye bundan ibaret değil. Filmin ilk sahnesi Django zincirlerinden kurtulmuş gibi görünse de özgürlüğüne kavuşması için çok büyük bir yol kat etmesi gerekiyor. Biz de bu yolda verdiği mücadeleyi izliyoruz.

Kendisini satın alıp özgür bırakan King Schultz’un hedefine ulaşmasına yardım ettikten sonra birlikte Django’nun eşini kurtarmak için yeni bir yolculuğa çıkıyorlar. Dr. Schultz Django’yu silah kullanmakta eğitiyor ve kendisine ödül avcılığında yardım etmeye başlıyor. İplerin koptuğu kısımsa eşine ulaştıktan sonra. Eşini satın almak için kandırdıkları sahibi Mösyö Candie bunu öğrenince zorbalıkla neredeyse tüm paralarını alıyor. Bir şekilde anlaşma sağlandığını düşünsek de Dr. Schultz dayanamayıp Candie’yi vuruyor ve her yer çok hızlı bir şekilde kan gölüne dönüyor. Dr. Schultz da vurulup Django sonunda teslim olmak zorunda kalıyor ve ceza olarak madenciliğe yollanıyor.

Yanında beyaz arkadaşı olmadığı için kimsenin özgür olduğuna inanmayacağı biri Django. Kendisini taşıyan adamlara ödül avcısı olduğunu söyleyip silahlarını alıyor ve önce onları, sonra önüne çıkan her beyazı öldürmeye başlıyor. Bu şekilde eşine ulaştıktan sonra maruz kaldığı her şeyin sonucuyla hareket ediyor ve kendince intikamını alıyor.

Filmde siyahi ırkçılığının en son raddesine ve her çeşidine maruz kalıyoruz. Evet izleyiciler olarak maruz kalıyoruz çünkü fazlasıyla can yakan, insanı kendinden utandıran gerçekliğini yansıtmış Tarantino filmin her anına. Hak eşitsizliği yeterince zorlayıcı durumdayken ve hala devam ediyorken, tarihin çok daha acı dönemlerini hiç çekinmeden gösteriyor film. Kaçan kölenin cezalandırmak için eğlenerek köpeklere yedirildiği sahne de var, ömrünün her günü korku, eziyet ve esaretle geçirenlerin uzun ve bitmeyen çileleri de.

Bütün bu işkenceye dayanamayacak raddeye gelen Django, sonunda öyle bir kişiliğe bürünüyor ki doğruyu yanlışı, haklıyı haksızı sorgulatıyor film. Evet kesin kötü bir taraf var hikayede, bir de onun karşısındaki insanlar var. Ancak iki taraf da günün sonunda masum değil ve insanın vicdanını rahatsız eden bir karmaşaya sebep oluyor bu.

Django Unchained

Karakterler

Dr. King Schultz:

Django’yu özgürlüğüne taşıyacak ilk adım olarak köleliğinden kurtaran Dr. King Schultz tanıdığımız ilk karakter. Christoph Waltz’un Oscar kazandıran oyunculuğuyla can verdiği Dr. Schultz her ne kadar yardımcı karakter olsa da filmde önemli bir konumda. Dr. Schlutz geçimini ödül avcılığıyla sağlayan Alman bir diş doktoru. Peşine düştüğü yeni hedeflere ulaşmaya çalışırken yolları Django’yla kesişiyor ve amacı bu olmasa da onu özgür bırakmak için de uğraş veriyor. Mesleği insan öldürmek olmasına rağmen günlük yaşantısında fazlasıyla saygılı ve diğer insanlardan da aynısını bekliyor. Tahammül edemediği anlarda gözünü kırpmadan can alabilecek biri ancak social justice warrior edasıyla ırkçılığa karşı koyan bir kişiliğe de sahip. Bu karmaşık karakteri olabilecek en iyi şekilde oynayan Christoph Waltz gerçekten de aldığı ödülleri hak etmiş.

Django:

Django çok sert olmasa da insanlara mesafeli davranmayı öğrenecek kadar şey yaşamış. Tek hedefi eşine ulaşıp onunla özgür bir hayat sürebilmek. Neredeyse yaptığı her şeyde intikam duygusuyla hareket ediyor. Filmlerde görmeye alışık olduğumuz tarzda, gelişiminin sonunda merhamet gösterip iyiliğe yönelen bir karaktere dönüşmüyor. Bu yönüyle gerçekçi yazılmış olduğunu söyleyebiliriz.

Calvin Candie:

Calvin Candie, her türlü kötülüğün vücut bulmuş hali. Dr.Schultz’un hassas olduğu konular, Django’nun kendine göre sebepleri varken bu karakter salt kötü olarak karşımıza çıkıyor. Dönemindeki ırkçılığı tamamen benimsemiş ve bir gün işler değiştiğinde “herkes aynıydı, kimse sesini çıkarmazdı” gibi tepkiler verebilecek türden bir insan. Bir insanı değil de düşünce biçimini temsil ediyor daha çok.

Stephen:

Kendisi de siyah olmasına rağmen fazla ırkçı bir karakter. Candie’nin çalışanı olarak görünüyor ancak köle değil, bu ayrıcalıklı konumunu kaybetmemek uğruna kölelere acımasız davranıyor. Gerçek hislerinin farklı olduğunu gösterecek bir davranışta hiç bulunmadığından, sistemin içinde yerini bulduğu için halinden memnun olduğu söylenebilir.

Teknik

Django Unchained sahne geçişleri ve kurgu yönüyle Tarantino’nun ilk filmlerinden daha farklı bir tarza sahip. Hikayesiyle uyum içinde olması açısından da bu değişiklik yapılmış olabilir. Film Teksas’ta bir yer diye başlayıp dönem hikayesi anlattığından olsa gerek Western tarzını hatırlatan sahneleri var.

Tarantino’nun şiddet sahnelerinde abartı ve gerçekçiliği sevdiğini bir kez daha hatırlatan bir film. Özellikle malikanedeki ilk çatışma sahnesinde çok fazla kan görüyoruz. İşkenceler ve ölümler yine göze sokulmaktan kaçılmamış, köpeklerin bir köleyi parçaladığı sahnede olduğu gibi rahatsız edici anlar çok.

Tarantino’nun filmlerindeki bir diğer iziyse insanı düşündüren diyalogları. Bu filmde de sürükleyici ve hikayeye bağlayıcı uzun diyaloglar olmasına rağmen bazı hisleri sessizlikle ve sadece yaşanan durumun görüntüsüyle kavramamıza izin vermiş.

Django Unchained (Zincirsiz) İnceleme

Müzikler - 8
Hikaye - 10
Teknik - 9
Oyunculuklar - 10
Yönetmenlik - 9
Kurgu - 9

9.2

Kesinlikle İzlenmeli

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu